Saturday, March 26, 2016

QRCode : Cordova + PHP


1) http://phpqrcode.sourceforge.net
Ni rujukan utk generate image QRCOde mengggunakan PHP.


2) http://www.c-sharpcorner.com/UploadFile/75a48f/generate-a-qr-code-using-cordova/
Ni rujukan nak generate imej QRCode guna plugin cordova di mobile device.


3) http://www.sitepoint.com/scanning-qr-code-cordova/ 
Cara utk call scanner dan baca imej QRCode menggunakan plugin cordova di mobile device.



Tambah plugin :


cordova plugin add phonegap-plugin-barcodescanner
Javascript:
function scan()
{
    cordova.plugins.barcodeScanner.scan(
        function (result) {
            if(!result.cancelled)
            {
                if(result.format == "QR_CODE")
                {
                    alert (result.text);
                }
            }
        },
        function (error) {
            alert("Scanning failed: " + error);
        }
   );
}
Boleh  guna konsep ni utk authenticate/pairing macam web whatsapp atau lain-lain keperluan. :)





0 comments:

 | 

MyGear

MyBlogList I

MyBlogList II

MyBlogList III

  • Salam - Macam dah ada banyak masa nak beramah-mesra dengan makhluk bumi macam dahulu kala. Assalamualaikum semua!
    8 months ago
  • Rahsia Burung Helang - Korang perasan tak, setiap kali kita tengok gambar burung helang ini, mesti gambar dia diambil dari posisi tepi. Bukan dari posisi depan. Perasan tak? Haa....
    1 year ago
  • Salam 2016 - Salam Jumaat untuk semua. Jumaat pertama pada hari pertama untuk tahun 2016 Semoga kita semua terus positif, ceria dan sihat selalu ye
    1 year ago
  • Senai–Desaru Bridge - The tolled expressway is a combination of a four-lane dual carriageway (Senai-Cahaya Baru section) and a two-lane single carriageway (Cahaya Baru-Penawa...
    4 years ago

MyFollowers

MyVisitors

MyWishList

  • http://www.bloggerplugins.org
  • CPL/ND8 ---> DONE
  • Tokina 11-16mm ---> DONE
  • LEP4 ---> DONE!
  • ASBMX ---> IN PROGRESS
  • Bali
  • D700
  • Nikkor 70-200f2.8
  • C200

About This Blog

MyFacebookPhotos


  © Blogger template 'Photoblog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP