Sunday, June 14, 2009

D90 atau D5000?

Dalam dilema…antara Nikon D5000 dan Nikon D90..

Setelah buat research bertanyakan pada tokey2 kedai kamera, inilah sedikit sebanyak info yang aku dapat:

- D5000 baru keluar pada April 2009, berbanding D90 pada Ogos 2008.
- Secara umum, D90 mempunyai lebih features dari D5000, tetapi ada juga features yang ada pada D5000, tetapi tidak di D90.
- D5000 ialah upgrade version dari D60 &D80.
- D5000 ada ‘swivel’ LCD screen.
- D5000 12.3 Megapixels CMOS Sensor, sensitivity & processor sama macam D90.
- D5000 tak ada IN-BODY AF MOTOR. (Apa ni ye? Tak ada isu kan.. kalau aku guna lens Nikon 18-200mm f/3.5-5.6 G ED-IF AF-S VR DX Zoom-Nikkor?)
- D5000 tak ada Top Panel LCD seperti D90.
- D5000 tak ada ‘Sub Command Dial’.
- Penukaran setting lebih mudah dengan D90 berbanding D5000 kerana disebabkan ketiadaan Top Panel LCD..maka semua setting perlu dibuat menggunakan Main Screen.
- D5000 murah sedikit dari D90. (Perbezaan harga lebih kurang RM500-600 untuk body sahaja).
- D5000 lebih kecil & ringan dari D90.
- D5000 & D90 boleh ‘Live View’ & record video.
- ‘Continuous Shoots’ untuk D5000 ialah 4fps, manakala bagi D90 ialah 4.5fps.
- ‘Viewfinder’ untuk D5000 ialah dari jenis Pentamirror, manakala untuk D90 ialah dari jenis Pentaprism (lebih terang dan jelas).
- Size LCD Monitor D5000 ialah 2.7” dengan 230,000 pixel, manakala D90 ialah 3” dengan 920,000 pixel.
- D5000 mempunyai lebih banyak scene mode berbanding D90.
- D5000 tak boleh pasang Vertical Grip.
- Dan macam2 lain yang aku tak berapa nak faham sangat… hahaha..

Hakikatnya :
- Aku nak beli just utk hobby & suka-suka, belum terlintas utk menjadi photographer professional. Hehe..
- Nak ambik gambar utk disimpan sebagai kenang-kenangan, kalau boleh gambar tu sampai ke anak cucu nanti. (Boleh la depa masukkan gambar atuk2, mak2 menakan, tok cu, tok angah depa dalam blog depa pulak nanti).
- Gambar yang diambik mestilah nak yang lawa..
- Aku dah termakan racun didi & sha. Hukhukhuk..


Apa kata pakar2? D90 atau D5000 atau tak yah beli .. kekeke…


                             





0 comments:

 | 

MyGear

MyBlogList I

MyBlogList II

MyBlogList III

  • Salam - Macam dah ada banyak masa nak beramah-mesra dengan makhluk bumi macam dahulu kala. Assalamualaikum semua!
    11 months ago
  • Rahsia Burung Helang - Korang perasan tak, setiap kali kita tengok gambar burung helang ini, mesti gambar dia diambil dari posisi tepi. Bukan dari posisi depan. Perasan tak? Haa....
    1 year ago
  • Salam 2016 - Salam Jumaat untuk semua. Jumaat pertama pada hari pertama untuk tahun 2016 Semoga kita semua terus positif, ceria dan sihat selalu ye
    1 year ago
  • Senai–Desaru Bridge - The tolled expressway is a combination of a four-lane dual carriageway (Senai-Cahaya Baru section) and a two-lane single carriageway (Cahaya Baru-Penawa...
    5 years ago

MyFollowers

MyVisitors

MyWishList

  • http://www.bloggerplugins.org
  • CPL/ND8 ---> DONE
  • Tokina 11-16mm ---> DONE
  • LEP4 ---> DONE!
  • ASBMX ---> IN PROGRESS
  • Bali
  • D700
  • Nikkor 70-200f2.8
  • C200

About This Blog

MyFacebookPhotos


  © Blogger template 'Photoblog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP