Thursday, July 8, 2010

Nombor

"98 makin kaya. Kalau 18 apa pulak maknanya? Dah kaya, belum kaya atau tak kaya?"

"18 - akan kaya. Ni nombor siapa? No kereta baru kemal ke?"

"No plat kereta baru Kemal 1935 kalau di campur jadi 18 la, maknanya klau nak kaya kena keje campur2 la kan?"

"Dah dapat beli kereta tu kira kaya lah.. Tak payah campur2 nombor dah. hehehe".

"Kalau betul bertuah la, tapi jgn yakin sangat semua tu takdir tuhan yang pastinya."

"Tak percaya pun. Saja suka2. Kalau 18 - akan kaya. Kalau 126 - akan senang dapat untung. kalau 98 - bertambah kaya."

"Klau betul, Lina la yang makin2 kaya 998 kan, kami punya nombor 126, bru senang dpt untung belum tentu kaya lagi."

"Tak payah la nak terlalu kaya sangat nanti jadi kayap lagi susah. hihi".


-----------------

Antara perbualan SMS antara aku & mak mertua aku pagi ni. Tertarik juga aku nak tahu pasal kepercayaan orang cina dengan nombor2 yang lain. Jadi aku pun google lah dan inilah hasil yang aku jumpa..

0 SEMPURNA
1 YIT,E BERSATU,AKAN
2 NGI,EA,YI SENANG,MUDAH
3 SAAM,SANG LAHIR,HIDUP
4 SI,SE MATI
5 EM,WU SAYA (mandrin),TIDAK (cantonese)
6 LUK Liu UNTUNG,LANCAR
7 CHIT,CHUT PASTI
8 PAT,FA dlm KAYA,TUAH
9 Q,jiu ABADI

Apa2 pun, aku tak la fanatik sangat dengan kepercayaan-kepercayaan yang tersirat disebalik nombor ni. Sekadar suka dengan nombor yang cantik2 bila disusun atau yang mudah diingat. Didiz pulak ambik nombor tahun lahirnya & tahun lahir wifenya (8283) - (Ramai jugak yang buat style macam ni). Kawan baik aku, Fadhil, telah menggunakan nombor 95 sejak dari zaman belajar lagi. Bermula dengan motor Yamaha SS110 bernombor M??95. Kemudian kereta Proton Knight M??9500, Proton Satria MAF9500, Proton Wira MAR9500, Proton Saga BLM MBQ9500 dan Honda Stream MBM9500. Begitu juga dengan bapanya (Honda Accord MX9500) dan adik beradiknya semuanya 9500. Hmm.. bila dah semua nombor sama dalam keluarga, best pulak ye.. Bila ditanya kenapa 9500? Dia kata sebab 9+5+0+0 = 14. Masa tu dia pakai Satria MAF9500. Jadi kalau digantikan 9500 dengan 14 jadi la MAF14 == MAFIA. haha.. tak dapek la nombor tu.. nombor kereta pelakon Azhar Sulaiman tu.

Beberapa geng-geng lama dalam PMC (nightkids):
- Oteng - Honda Civic (8118)
- Ujang - Nissan Sentra & Honda Civic (6996)

Officemate:
- Sharifudin - Proton Waja (6006)
- Fazli - Toyota Camry & Toyota Vios (7447)
- Fendi - Toyota Wish (1100)
- Fuzal - Toyota Altis (8500) & Myvi (5800)
- En. Amin - Honda Accord (9400)

Ahli-ahli dalam MLM juga biasanya ada nombor special masing2, utk menunjukkan mereka dari MLM atau group yang mana satu.. seperti Hai-O (181 dan 369), Zulian (8848), MXB (6336), CNI (9897) dan lain2..

Sedikit info juga yang aku jumpa kat internet..:

Dato K dan Dato’ Siti Nurhaliza - KCT1 (dengan harga RM66,650), WKF 1, WPT 11, WJA 9966, WNH 9966 dan CAV 9966.
Fasha Sandha - WSX 28, WPY 111 dan WKG 1984.
Asmawi Ani - MAW 1
Tiara Jacquelina - TJ 10.
Pelakon drama dan filem, Zul Huzaimy - AGC 515 dan WMM 515
Rozita Che Wan - WQA 93
Awal Ashaari - AW 41 dan AFM 41.
Zizie Ezette Samad - WRY 2121
AC Mizal - AAC 1.
Pak Lah (time dia jadi PM dulu - kereta rasmi perdana exec - WCH 13)

Bot kat pengkalan nelayan, Marang, Terengganu ni pun ada nombor cantik... hihi..

0 comments:

 | 

MyGear

MyBlogList I

MyBlogList II

MyBlogList III

  • Salam - Macam dah ada banyak masa nak beramah-mesra dengan makhluk bumi macam dahulu kala. Assalamualaikum semua!
    7 months ago
  • Rahsia Burung Helang - Korang perasan tak, setiap kali kita tengok gambar burung helang ini, mesti gambar dia diambil dari posisi tepi. Bukan dari posisi depan. Perasan tak? Haa....
    1 year ago
  • Salam 2016 - Salam Jumaat untuk semua. Jumaat pertama pada hari pertama untuk tahun 2016 Semoga kita semua terus positif, ceria dan sihat selalu ye
    1 year ago
  • Senai–Desaru Bridge - The tolled expressway is a combination of a four-lane dual carriageway (Senai-Cahaya Baru section) and a two-lane single carriageway (Cahaya Baru-Penawa...
    4 years ago

MyFollowers

MyVisitors

MyWishList

  • http://www.bloggerplugins.org
  • CPL/ND8 ---> DONE
  • Tokina 11-16mm ---> DONE
  • LEP4 ---> DONE!
  • ASBMX ---> IN PROGRESS
  • Bali
  • D700
  • Nikkor 70-200f2.8
  • C200

About This Blog

MyFacebookPhotos


  © Blogger template 'Photoblog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP